БГ Радио и Mastercard представят първата електронна система за училищно хранене в България.

В петък, 15 декември, в Стартер гостува Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония, която представи първата електронна система за училищно хранене в България, създадена с инвестиции и ноу-хау на Mastercard.

Иновативната дигитална платформа е внедрена в 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“ в София и вече улеснява ежедневието на ученици, учители и ученици.  Първоначално, от системата, която позволява зареждане на електронни купони за столово хранене, ще се възползват родителите на ученици от първи до четвърти клас в столичното училище.

Платформата се явява съвременна алтернатива на остарялата система, базирана на хартиени купони, и може да бъде внедрена от всички общински училища в страната, които имат нужда от опростяване на процеса по осигуряване на училищно хранене чрез дигитализация. Родителите получават множество възможности, вкл. да подбират храни от дневното детско меню, да проследяват използвана ли е заявената порция, да проверяват информация за всички алергени, съдържащи се в продуктите, както и да заплащат със своите банкови карти.

Учениците пък ще получат заредени електронни карти, които ще използват вместо досегашните хартиени купони, за да получат училищния обяд.

Проектът показва на практика как едно успешно публично-частно партньорство може да създаде иновация с позитивно влияние за потребителите и цялото общество, каза Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония.

За всеки закупен през онлайн платформата на 119 СУ с карта Mastercard обяд, компанията ще дарява средства за закупуване на системи за пречистване на питейна вода, достъпни за всички възпитаници на средното училище в столицата, както и за фонда на Световната продоволствена програма (WFP) към ООН за осигуряването на един училищен обяд за дете в Руанда.

Според изследване на WFP, съществува директна връзка между хранителните училищни ястия и академичните постижения и продуктивността на по-късен етап от живота. Анализ за разходите и ползите пък доказва, че инвестицията от 1 долар в училищно хранене води до икономическа възвръщаемост от 3 до 10 долара.

Осигуряването на училищно хранене позволява на децата в редица рискови общности да останат в училище и да учат, за да станат по-продуктивни, когато пораснат и по този начин да допринесат за развитието на по-добра среда в семействата, обществото и икономиката.

Не пропускайте да чуете представянето на проекта от обществено значение в ефира на БГ Радио на 15 декември след 9 ч., а ако имате желание организаторите на системата да се свържат с вас за да ви дадат информация какви са стъпките за внедравяне на тази система и във вашето училище или училището на вашите деца, моля, регистрирайте се тук:

Играта не е активна!