Съюзът на българските журналисти връчи своите годишни награди

Съюзът на българските журналисти връчи своите годишни награди
19 Ноември 2023

Тазгодишната тържествена церемония за връчване на журналистическите награди на СБЖ за 2022/2023 г. се състоя на 18 ноември в БНТ и изцяло бе заснета от екип на Нациоаналната телевизия, която по-късно ще излъчи филма. Наградите на СБЖ традиционно се ползват с голям авторитет сред гилдията, защото е особено вълнуващо, когато колеги номинират свои колеги с признанието за постигнатото от тях по нелекия и трънлив път в българската журналистика.

Близо 130 години след учредяването на Съюза на българските журналисти той продължава своята мисия, спазвайки оставения от големия български журналист Йосиф Хербст завет: „Никому в угода, на никого напук!“.

По време на церемонията водещите Елица Кънчева и Атанас Стоянов умело редяха пъзела на славната история на Съюза на българските журналисти, акцентирайки на важните етапи в неговата дейност. Освен, че СБЖ е най-старата и авторитетна журналистическа организация, той е и най-многобройната и регионално представена. С днешна дата в нея членуват 3500 журналисти от 4 поколения, обединени в 158 дружества във всички български градове.

Изтъкнати бяха и основните инициативи на Съюза на българските журналисти през последните години, свързани с работата върху законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд, да гарантират по-голяма сигурност на журналистите.

„Приветствам ви с добре дошли на церемонията за връчване на Годишните награди на СБЖ за 2023 година!" – тка се обърна към присъстващите на събитието представители на медиите, номинираните за отличията и техни близки, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

Списък с всички носители на престижните отличия може да намерите ТУК.

Прочетете още