Нина Николина и „Магическите гласове“ възкресяват традицията на народната песен

Нина Николина и „Магическите гласове“ възкресяват традицията на народната песен
16 Септември 2020

В продължение на години Нина Николина търси и интерпретира български народни песни. В репертоара ѝ има известни като „Излел е Дельо хайдутин“ и малко известни като “Наведа”, “Пладнина прейода“, „Пойде мома“. През 2017 година тя събира няколко известни солистки от големите български ансамбли и създава с тях хора „Магическите гласове на България“, с които изнася концерти у нас и Европа при голям успех.

Новият документален концерт - спектакъл “Традиции” се занимава с историята на българската песен и различните ѝ интерпретации през годините. Премиерата е на 29 септември в Летния театър на Културен център „Флора“, Бургас. В спектакъла звучат по нов начин, автентични народни с акапелни изпълнения на „Излел е Дельо хайдутин”, „Седнало е Джоре“, „Бре Петрунко“, „Дилмано“, „Полегнала е Тодора“, „Мори айда, айда“, „ Вечеряй Радо“ и други. 

След успеха на „Магическите гласове“ пред европейския елит в Страсбург и Берлин, екипът реши да реализира нов - Документален концерт-спектакъл „Традиции“, предназначен за българската публика. 

В иновативен, достъпен и интересен за младите хора стил, екипът ще реализира видеопродукции от подготовката, репетициите и концертите, в които ще се сегментира историята на българския женски глас. Визуалното съдържание ще е от голяма полза, особено във връзка със засилващата се тенденция за онлайн обучение. Видеореализациите с образователна цел, ще се предоставят безвъзмездно в училищата, на преподавателите по музика във всички степени на обучение.

Прочетете още