"Дом на културата – визуално съхранение" цели да популяризира културната сграда Емануил Манолов

16 Ноември 2021

Проектът на фотографката Росина ПенчеваДом на културата – визуално съхранение“ има за цел да популяризира един от архитектурните шедьоври на град Габрово – Дома на културата „Емануил Манолов“, преди неговото реновиране. Темата обединява културни организации и артисти в общата задача да се създаде видео и фотографско съдържание, което представя непопулярния интериор на популярната сграда, като се обърне внимание на изключителната й културна стойност.

Дом на културата „Емануил Манолов“ е отличителна сграда за архитектурата на град Габрово, построена през 1964 г. от арх. Карл Кандулков. Към днешна дата тя буди спомени у няколко поколения жители и гости на града, с внушителния си екстериор в стил неокласицизъм. Малко преди сградата да навлезе в нов етап от съществуването си и да бъде модернизирана, нейните интериорни пространствата, с характерен за епохата си облик, са заснети от Росина Пенчева, която създава визуален архив на културния паметник.

За да популяризира автентичния интериор на архитектурния паметник, Росина си колаборира и с утвърдената платформа за музикални видео сесии в градска среда Urban Tapes. Така видео екипът реализира първата си сесия в Габрово, а за главни герои на видео продукцията са поканени музикантите от легендарната група Остава. Изборът на банда е безспорен – преди близо 30 години Остава стартират своята кариера именно от сцената на Дома на културата в Габрово, градът, в който е основана групата. Така се достигна до идеята да се заснеме емблематичната песен на групата „Лондон? Париж? Берлин?“ от албума „Моно“. Песента от 2004 е любима на почитателите на Остава, но никога, до момента, не е била излъчвана в радио и телевизионния ефир. Urban Tapes заснемат и видео интервю с музикантите, които могат да се гледат в канала на  платформата.

„Целта ни е чрез съчетание от архитектурно наследство, съвременна музика, видео и фотография да създадем нова перспектива и усещане за популярното градско пространство в Габрово. Как може да бъде използвано, какво усещане би могло да носи, как изкуствата могат да се обединяват и да ревитализират стари, позабравени места и да въздействат на публиката, е отговорът на нашето творческо търсене“ – споделят а създателите на проекта.

Прочетете още