Деца от Перник, Хасково и Куклен са победителите в конкурса „Пазим езика си“

Деца от Перник, Хасково и Куклен са победителите в конкурса „Пазим езика си“
15 Май 2019

Победителите в националното състезание по правопис „Пазим езика си“, предназначено за деца от V и VI клас, станаха ясни в събота (11 май). Финалният тур на конкурса, организиран от гражданското сдружение „Живата вода на България“, се проведе в СУ „Св. Климент Охридски“ пред официални гости, медии, родители и учители. Специално, за да подкрепи инициативата, насърчаваща любовта към родното слово у децата, дойде президентът на България Румен Радев.

Във финала на състезанието участваха 14 ученици от цялата страна – по 7 във всяка възрастова група. Те показаха най-добри резултати в първия кръг на надпреварата, който се проведе на 20 април. 

Езикът пази нашата идентичност. И няма нищо по-силно от българския език, което да ни обединява като нация. Трябва да пазим езика си, за да ни има като българи“, обърна се към участниците г-жа Десислава Радева, председател на сдружението „Живата вода на България“, организатор на конкурса.

Президентът Румен Радев поздрави децата за амбицията и куража да се включат в това състезание и за постижението, че са достигнали до финала. „Помнете, че не само вие пазите езика си, но нашият език пази вас - за да знаете откъде идвате, кои сте и какво искате в този живот, за да бъдете достойни българи, за да сте успешни и удовлетворени от себе си граждани на света“, каза им той. 

В тазгодишната надпревара за участие се регистрираха 4500 деца от училищата в цялата страна. Интересът силно расте след миналогодишното пилотно издание.

Посланици на каузата станаха много популярни личности. Сред тях са писатели, поети, журналисти, актьори, музиканти като Алек Попов, Драгомир Симеонов, Маргарита Петкова, Веселина Седларска, Любен Дилов-син, Александър Секулов, Михаил Билалов, Бойка Велкова, Елена Петрова, Йоанна Темелкова, група „СкандаУ“, Дарин Маджаров от платформата Уча.се,  Айше Сали (БНТ) и Софи Маринова.

Прочетете още