Ден на Емил Димитров по БГ Радио на 23 декември!

Ден на Емил Димитров по БГ Радио на 23 декември!
23 Декември 2020

На днешния 23 декември се навършват 80 години от рождението на големия Емил ДимитровБГ Радио посвещава днешния и утрешния ден на големия изпълнител и артист като в сряда и четвъртък в ефира звучат най-големите му песни.

Роден е през 1940 г. в Плевен в семейство на артисти-илюзионисти – негов баща е Димитър Димитров Димитров, известен като Факира Мити. Младият Емил се увлича по класическа музика и рисуване, дори е приет да следва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1960 г. Но в същата година дебютира като певец в концерт с водещ Коста Цонев и изпълнява своята авторска песен „Арлекино“, акомпанирайки си на акордеон. Това поставя началото на една дълга и успешна кариера като естраден изпълнител, музикант и композитор. Изнася концерти в почти всички европейски страни.

През 1970 г. излиза един от най-големите му хитове „Моя страна“. Общо за целия си живот издава почти 30 албума, като 55 милиона копия са продадени само в Съветския съюз. Песента става известна първо във Франция с името „Моника“, а Емил Димитров става една от най-обичаните звезди там. Във Франция го очаква блестяща кариера, но той тъгува по родината и се завръща обратно в България.

В репертоара си Емил Димитров има над 400 композиции, 280 от които са авторски: „Арлекино“ (дала старт на кариерата на Алла Пугачова), „Джулия“, „Ако си дал“, „Сбогом, Мария“, „Ела в София“, „Песен за моята майка“, „Моряшко сбогом“, „Нашият сигнал“ и много други.

„Моя страна“ е и песента, с която БГ Радио стартира своето излъчване на 3 март 2001 г. Тя оглавява и първата класация на ТОП 500 най-велики български песни. Песента му „Ако си дал“ пък застава начело на второто издание на класацията, което се проведе през 2012 г. по БГ Радио. 

Прочетете още