4500 деца пожелаха да участват в състезанието „Пазим езика си“

4500 деца пожелаха да участват в състезанието „Пазим езика си“
22 Април 2019

4500 деца от училища в 27 области премериха сили в първия кръг на националното състезание по правопис „Пазим езика си“ на 20 април. Конкурсът, който се превръща в традиционен, е организиран от гражданското сдружение „Живата вода на България“.  

Ученици от V и VI клас от цялата страна имаха възможност да се съревновават с връстниците си, като покажат знания за езиковите норми и синонимното богатство на родната реч. Включиха се деца от всички области на страната, с изключение на област Силистра. Най-много участници имаше от областите Бургас, София и Пловдив.

„Радостно е, че толкова много деца пожелаха да участват в състезанието. Както казвахме по време на кампанията по записването - „Пазим езика си“ е за всички, не само за отличници. Имаше ученици, чиито училища отказваха да участват. Съумяхме да не ги разочароваме. Пренасочвахме ги към други училища в населеното място. Защото всяко дете е важно. Особено в нашия случай, когато искаме да ги насърчим да пазят, да съхраняват, да се грижат за българския език. За да ни има като българи“, сподели г-жа Десислава Радева, председател на сдружението.

Резултатите от първия тур ще бъдат публикувани на 7 май на сайта на „Живата вода на България“ - www.zhivatavoda.bg

Вторият кръг ще се проведе в СУ „Св. Климент Охридски“ на 11 май и за него ще се класират първите седем деца от всяка възрастова група. Тогава проверката на знанията ще се извърши на място пред родители, учители и гости от експертно жури с председател проф. Владимир Атанасов от Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски“.

Прочетете още