Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и Стартер те предизвикват!

Тази седмица Стартер  ти дава възможност да спечелиш сувенир от Пловдив - Европейска столица на културата за 2019 г.   Всяка сутрин в официалната страница на Стартер във фейсбук Симо и Боги задават въпрос, а в края на всяко предаване, един от слушателите, отговорил вярно на въпроса ще спечели специално изработен сувенирен комплект от Европейската столица на културата за 2019 г - Пловдив!

Най-големият културен проект на ЕС „Европейска столица на културата“ започва през 1985 г. по инициатива на министрите на културата на Гърция и Франция, Мелина Меркури и Жак Ланг. Основна цел е диалогът между страните на континента и да се представи и подчертае богатството и разнообразието на европейската култура. През 2019 г. България за първи път ще излъчи Европейска столица на културата. В началото на септември 2014 г. международно жури избра Пловдив да бъде отличен с титлата.

Пловдив се гордее с древното си наследство и със статута си като един от най-старите градове в Европа. Следите от дълбоки пластове минало са белязали идентичността на града и неговите жители. Преселници от различни държави, бежанци от войните, предприемачи, индустриалци са трупали своя принос върху това наследство, за да оформят Пловдив като център на занаяти и търговия, в който се зараждат и първите прояви на организиран културен живот в модерната история на България – училища, библиотеки, музеи, издателства, театри, университети.

Срещата между култури, общности и групи винаги е била най-голямото предизвикателство и едновременно най-силният двигател в развитието му. Затова и мотото “Заедно”, с което Пловдив спечели титлата "Европейска столица на културата", е толкова важно за успешния му преход към разпознаваем и активен европейски център.

Европейска столица на културата предлага уникалната възможност за възприемане и реализиране на основни европейски ценности и за постигането на:

- Заличаване на междукултурните и междуличностните граници, постигане на взаимна толерантност.

- Възраждане и облагородяване на средата за свободно и съвместно съжителство.

- Развиване на културата с възможностите, технологиите и средствата на съвремието.

Промяна на стереотипите за другия и за града и осъзнаване на нуждата от образование.

 

Фондация “Пловдив 2019” е организацията, която подготви кандидатурата на Пловдив за титлата Европейска столица на културата и която носи отговорността за успешната реализация на проекта с всички съпътстващи го дейности по популяризация на града и на страната. Заедно със своите партньори, фондацията подкрепя развитието на мрежи, устойчиви инициативи и структури, които допринасят за повишаване на икономическия, туристическия и културния интерес и позиционирането на Пловдив и неговите граждани, както и на съвременната българска култура в международен контекст.

 

Подробна информация за програмата на „Пловдив 2019“ може да намерите във официалната страница на събитието във Facebook.