БГ Радио и Европейския Парламент те предизвикват: Промени навиците си, за да не се променя природата!

БГ Радио съвместно с Европейския Парламент  организира  кампания, с която ще ви предизвика и вдъхнови да промените навиците и начина си на живот така, че да помогнете да се съхрани природата и нейните ресурси.

Знаеш ли, че ако не си част от решението на един проблем, ти си част от проблема? Нека всички станем част от решенията на проблемите свързани със замърсяването на околната среда!

БГ Радио ви предизвиква да промените начина си на живот, за да не се променя нашата природа! Всяка седмица ви представяме информация, която ще ви убеди колко е важен личният принос за намаляване на замърсяването на околната среда чрез рециклиране, намаляване на въглеродния отпечатък и други практики, които допринасят за опазване на природата в нашето населено място, а и на цялата планета.  Но освен тази информация тук ще намерите и идеи за това как да промените начина си на живот така, че да спомогнете опазването на природата и нейните ресурси!

Включете се в нашите седмични предизвикателства и всеки петък един от вас ще печели раница с комплект за пикник!

Най-активните от вас, които имат свои идеи за промяна и регистрират своя кампания на интернет страницата на Европейския Парламент за набиране на доброволци ZaednoZa.eu/bg могат да спечелят посещение на централата на Европейския Парламент в Страсбург, когато и ако здравната обстановка позволява.

Бъдете активни, давайте идеи и ангажирайте приятели в своя мини-кампания за опазване на природата на ZaednoZa.eu/bg,

Ако всички направим нещо малко - ефектът ще бъде голям!

ТЕМА НА СЕДМИЦАТА: Разхищение на храна - ВИДЕО
 

Знаете ли, че:

  • Около 1/3 от храната в световен мащаб се изхвърля всяка година, като само в ЕС количеството храна, която се похабява се равнява на около 88 милиона тона.
  • Според изследвания на ЕС, около 53% от храната, която се изхвърля идва от домакинствата, т.е. се изхвърля на етап консумация  у дома. Това означава, че всички ние може да намалим този процент.
  • Замисляли ли сте се, че като изхвърляте храна всъщност изхвърляте не само ресурси, но и пари? Според ЕС, стойността на изхвърляната храна от домакинствата ежегодно е 143 милиарда евро.
  • Ако се чудите каква е връзката между хранителните отпадъци и опазването на околната среда, замислете се, че заради постоянно увеличаващото се население в света, консумацията на храна нараства, а в същото време една трета от храната се изхвърля, което значи, че нуждата от производство на храна още повече се увеличава, а с това и натиска върху природните ресурси.
  • Почти една трета (28%) от земеделската земя в света се използва ежегодно за храна, която реално не се консумира, а се изхвърля.
  • Същевременно съществуват множество приложения на храна, която се изхвърля: старите банани могат да се използват за направата на смути, бананов хляб, сладолед или кекс; недоядените мюсли могат да се ползват за палачинки или мъфини; пънчетата от гъбите може да ползвате за бульон или за омлет и т.н.
  • Изхвърлянето на храна има и пряка връзка с климатичните промени. Зърнено-житните и зърнено-бобовите култури, включително и оризът, например, имат най-голям въглероден отпечатък и същевременно са едни от най-изхвърляните храни.
  • Често не осъзнаваме, че всъщност когато изхвърляме храна, изхвърляме и вода: например като изхвърляме един килограм недоядено пилешко месо, изхвърляме и 4 325 литра вода, които са били необходими за производството му.
  • Знаете ли, че има разлика между етикетите “най-добър до“ и “годен до”/ „използвай преди“. В първият случай храната може да се консумира и след това, тъй като това е по-скоро препоръчителен срок, докато ако пише „годен до“, това означава, че не бива да се консумира след този срок защото може да бъде опасно за здравето.

ИЗБЕРИ СВОЕТО СЕДМИЧНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ТУК! ВКЛЮЧИ СЕ! БЪДИ АКТИВЕН И ДАЙ СВОИТЕ ИДЕИ ЗА ОПАЗВАНЕТО НА ПРИРОДАТА!

Ето и печелившите до момента:
11.06 – Красимира Петрова 

РЕГИСТРИРАЙ СЕ ТУК!