Наградата LUX на публиката – гледайте номинираните филми и гласувайте

Наградата LUX на публиката – гледайте номинираните филми и гласувайте
26 Април 2021

През 2020 г. Европейският парламент и Европейската филмова академия (EFA) заедно с Европейската комисия и Europa Cinemas решиха да променят наградата LUX за кино. Представяме ви новосъздадената награда LUX – Европейска филмова награда на публиката. Призът на Европейския парламент за кино се променя, за да привлече повече публика за повече европейски киноленти.

Награда LUX на публиката 2021

За първото издание на Наградата LUX на публиката бяха номинирани три филма – „Тяло Христово“ на Ян Комаса (Полша, Франция, 2019 г.), „Колектив“ на Александър Нанау (Румъния, Люксембург, 2019 г.) и „Още по едно“ на Томас Винтерберг (Дания, Нидерландия, Швеция, 2020 г.). И трите филма имат номинации за „Оскар“. „Тяло Христово“ през 2020 г., а „Колектив“ и „Още по едно“ – през 2021 г. Ако вече сте гледали някой от тях, можете да влезете на https://luxaward.eu/ (сайтът работи на всички официални езици на ЕС) и му поставете оценка, като използвате системата за оценяване от една звезда (най-ниската оценка) до пет звезди (най-високата оценка). Гласуването започна на 13 декември 2020 г. Можете да подадете своя глас или да промените оценката си до 23 май 2021 г., когато гласуването приключва. 

Ето къде и как може да гледате всички филми:

  • Още по едно“ – една прожекция в Дома на киното в София (ул. „Екзарх Йосиф“ № 37), на 9 май 2021 г., неделя, от 16:00 ч. Вход свободен. Можете да вземете своя пропуск предварително от касата в Дома на киното.
  • Филмите „Колектив“ и „Тяло Христово“ ще бъдат налични в платформата Festival Scope със свободен достъп от 26 април до 9 май включително: Festival Scope | LUX AUDIENCE AWARD 2021 for Film Lovers.

Филмите

ОЩЕ ПО ЕДНО на Томас Винтерберг (Дания, Нидерландия, Швеция) - ТРЕЙЛЪР

Съществува теория, че трябва да се раждаме с малко количество алкохол в кръвта си и че мъничко опиянение отваря умовете ни за света около нас, намалява нашите проблеми и стимулира творческото ни мислене. Вдъхновени от тази теория, Мартин и трима негови приятели, изтощени гимназиални учители, започват експеримент — да поддържат постоянно ниво на опиянение през целия си работен ден. Щом Чърчил е спечелил Втората световна война в силна алкохолна омая, какво ли биха направили няколко капки за тях и техните ученици?

ТЯЛО ХРИСТОВО на Ян Комаса (Полша, Франция) - ТРЕЙЛЪР

„Тяло Христово“ е историята на 20-годишния Даниел, който се преобразява духовно, докато живее в център за лишаване от свобода на младежи. Той иска да стане свещеник, но не може – заради съдебното си досие. Когато го пращат да работи в дърводелска работилница в малък град, при пристигането си той се облича в дрехи на свещеник и случайно поема ръководството на местната енория. Пристигането на младия, харизматичен проповедник е възможност за местната общност да започне да лекува травмите си след настъпилата там трагедия.

КОЛЕКТИВ на Александър Нанау (Румъния, Люксембург) - ТРЕЙЛЪР

През 2015 г. пожар в клуб „Колектив“ в Букурещ води до 27 жертви и 180 ранени. Скоро все повече жертви на изгаряния започват да умират в болниците от рани, които не са животозастрашаващи. Тогава един лекар подава сигнал до екип от разследващи журналисти. Разкритията следват едно след друго и журналистите започват да разплитат мащабни измами в здравеопазването. След назначаването си новият министър на здравеопазването позволява безпрецедентна видимост на своите действия за реформа на корумпираната система, а също и на пречките, които среща. Като проследява журналисти, хора, подаващи сигнали за нередности, жертви на изгаряния и държавни служители, КОЛЕКТИВ безкомпромисно разкрива какво въздействие може да има разследващата журналистика, когато е на висота.

Прочетете още