Михаела Филева и Гергана Николаева в "Есмералда - Парижката Света Богородица"

Михаела Филева и Гергана Николаева в
28 Юни 2022

Над 250 са участниците в световната премиера на рок-операта „Есмералда- Парижката Света Богородица“ на Старозагорската опера

"За 30 юни и 2 юли 2022 бяха определени премиерните спектакли на мюзикъла "Есмералда - Парижката Света Богородица" , продукция на Държавна опера-Стара Загора. За първия спектакъл билети няма. Поради големия интерес добавихме още една дата – 1 юли.", каза Огнян Драганов, директор на Държавна опера-Стара Загора в началото на проведената пресконференция на 22 юни. 
 
И още нещо, което доказва обичта и преклонението на старозагорци от преди близо 100 години към "нашата опера": Зрителите ще гледат спектакъла на Античния форум "Августа Траяна" от новопостроена трибуна за 500 места.
 
Автор на изключителната музика на "Парижката Света Богородица" ("Notre Dame de Paris") е Рикардо Кочанте, вдъхновен от великата едноименна творба на Виктор Юго. Либретото е написано от Люк Пламондон. Романът е най-известното произведение на Виктор Юго, една от най-четените книги във Франция, преведена на десетки езици. Това забележително историческо произведение, чието действие се развива през 1482 в Париж, под двете кули на великата катедрала Нотр Дам, разказва история за любовта, съдбата, архитектурата и политиката и убедително пресъздава средновековния свят в зората на модерната епоха.
 
Режисьор на постановката е проф. Виолета Горчева: "Реализацията на "Парижката Света Богородица" на старозагорска сцена ще бъде първата в историята на творческото битие на произведението, което е създадено през 1998 и триумфално шества по световните сцени, детронирайки дори творбите на Ендрю Лойд Уебър. За първи път в тази творческа летопис на творбата тя ще бъде изпълнена с хор, който е главно действащо лице, метафора на катедралата "Notre Dame de Paris", която, както и самият Виктор Юго нарича "двуглавият сфинкс" носи идеята за противоборството между злото и доброто, метафора на съдбата, на провидението, на висшия разум. 
 
За първи път старозагорци ще имат възможност да видят по този начин решен "Notre Dame". Досега творбата навсякъде по света се играе на запис – балет и солисти. Хор няма. Това е уникалното и е творческо предизвикателство и провокация, които директорът на операта Огнян Драганов отправи към нас и се надявам да оправдаем претенциите му"- сподели на брифинга проф. Горчева.

Хореограф на "Notre Dame..." е световно известният Марио Пиаца"Говорейки за "Notre Dame", говорим за любовта и за смъртта. Тези две теми, свързани с танца са винаги заедно. Дорес Хантри е един от хореографите философи, който в началото на века се занимава с тази тема. 

Диригент на постановката е Владимир Бошнаков: "След "Сънят на Пилат" за мен е огромно удоволствие да участвам в създаването на нова световна премиера. За пръв път музиката към този мюзикъл, създаден преди почти 25 години, е създадена на компютър и записана в едно студио. От тогава до днес се играе само на запис. На компютър са направени всички музикални инструменти, всички хорови партии. С този запис солисти и балет шестват по целия свят. Случайно разбрах, че на 30 юни 2022 мюзикълът гостува в Геноа в оригиналния си вариант.

Солистите са разпределени в два екипа, които ще се представят на различните спектакли. В ролята на Есмералда зрителите ще видят Михаела Филева и Тереза Бракалова, Борис Тасков и Валери Турманов ще бъдат в ролята на Квазимодо, Николай Моцов, Борис Тасков, Хъ Цинг Фанг ще се редуват в ролята на Грингоар, Денис Иванов и Марин Русинов си поделят ролята на Фроло. Участват още Богомил Спиров и Димитър Райчев /Феб/, Гергана Николаева, Ивона Иванова /Фльор де Лиз/, Александър Панайотов, Денис Бояджиев /Клопен/, оркестър, хор, балет, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур".

Прочетете още