Концерт по случай 110 годишнината от рождението на композитора Йосиф Цанков

Концерт по случай 110 годишнината от рождението на композитора Йосиф Цанков
25 Ноември 2021

Концерт по случай 110 годишнината от рождението на композитора Йосиф Цанков, в изпълнение на камерен оркестър Софийски солисти, с диригент Пламен Джуров, джаз трио и солист Велислав Стоянов

19 декември | 19:00 | Първо студио на БНР

През настоящата година се навършиха 110 години от рождението на именитият композитор Йосиф Цанков. Както знаете Йосиф Цанков или Йожи, както го наричат близките му, е епоха в българската музика, но това място не е заслужено случайно, тъй като композиторът е формирал или участвал във формирането на вкусовете на съвременниците си дълги години. Във времето на активния му творчески живот – 1929 -1971 той е написал над 500 творби, които са били изпълнявани, записвани и най-важното – обичани и слушани от широката публика. В тази съкровищница има шест оперети, множество танга, шлагери в различни ритми и стилове, поп песни, музика към филми и др.

Като един от основателите на националното радио в България, по негови идеи са реализирани музикалните и детски радиопредавания. Главен композитор на театър „Одеон” и дългогодишен главен редактор на „Балкантон”, Йосиф Цанков ни подарява песни, които са изпълнявани и включвани в албуми от известни чужди изпълнители като Жозефин Бейкър, Клаудио Вилла, Артуро Теста, Зигфрид Валенди, Йосиф Кобзон, Жилбер Беко. През Втората световна война американските и английските войници, които се сражават в Сахара срещу войските на Ромел, са поздравявани, всяка сутрин с „Керванът” на Джоузеф Цанкоу, който звучал по Радио Лондон, сега BBC.

Прочетете още