Какво да очаквате на карнавала или „Кот доди, гад доди!“

Какво да очаквате на карнавала или „Кот доди, гад доди!“
16 Май 2022

Окончателно е готова програмата за празниците на Габрово през месец май и веселите цветни афиши скоро ще грейнат из града, за да информират мало и голямо кога и как да се явява на различните събития.

На 17 май 2022 г. тържествено ще бъде отбелязан празникът на Габрово. Денят ще започне по традиция с молебен за благополучие в храм „Успение на Пресвета Богородица“ и издигане знамето на града на пл. „Възраждане“. Веднага след това ще бъде даден старт на инициативата с деца от габровските училища „Нарисувай Габрово“, а площадът ще се изпъстри с цветове и детски смях. Не по-малко шумно ще бъде на ул. „Радецка“, където от 12.00 часа ще свири Оркестър „Габрово“. В 13:30 ч. в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще бъде открита изложба, посветена на Празника на Габрово.

На 20 май в Музея на хумора и сатирата ще бъде открито 25-тото Габровско Биенале, което ще даде възможност на посетителите да се докоснат до две журирани изложби – една за карикатура и една за съвременно изкуство, както и от курирана изложба, дело на художника Олаф Вестфале. Във вечерните часове на сцената на пл. Възраждане ще се качат JEREMY?, а после небето ще бъде озарено от лазерно шоу.

Карнавалният ден – 21 май ще започне с детски мини карнавал и карнавално шествие на детските градини по ул. „Аврам Гачев“. На централния градски площад пък деца от цялата страна ще показват своите таланти в Националния детски фестивал на хумора „Смехоранчетата“. За най-малките в градинката с мечето ще бъде изградена и детска карнавална сцена. Юбилейното, 20-то, издание на Националното карнавално ревю с котки ще започне в 11 часа в Спортната зала.

В 18.30 часа стартира големият карнавал на Габрово, който тази година събира над 60 карнавални картини. Сценаристи, режисьори, шивачи на карнавални костюми, участници и всякакви културни работници и дейци са в трескава подготовка на най-цветния, пищен, весел, щур и незабравим Карнавал, който тази година се подвизава под мотото „Кот доди, гад доди!“. След неговия финал сцената на площад „Възраждане“ ще завладеят Остава, C-Block, Culture Beat, C+C Music Factory и Funky Monkeys. За 22:00 часа е предвидено и голямото светлинно шоу в небето над Габрово.

Но това, разбира се не е всичко, защото на 22 май карнавалът продължава с фестивал „Улицата“ по пешеходната „Радецка“ - шарена и щура рецепта за щастие, направена с любов, магия и музика. В следобедните часове на площад „Възраждане“ ви очаква традиционният Биг Бенд парад.

За часовете на всички събития, подробно се информирайте от програмата, а ние ще ви очакваме на всички места за срещи – цветни, весели и заредени с желание за купон.

Прочетете още