7 май - Международен ден на радиото и телевизията

7 май - Международен ден на радиото и телевизията
7 Май 2021

Отбелязваме Международния ден на радиото и телевизията. На 7 май през 1895 г. Александър Попов представя своето ново откритие в Санкт Петербург. Той демонстрира за първи път пред Руското физическо дружество изобретения от него уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник.

Устройството е имало кохерер и електрически звънец с чукче, с което са приемани сигнали, излъчени с морзовата азбука. Апаратът на Попов давал възможност за първи път да се приемат радиосигнали, носещи информация чрез радиовълни и отваря пътя към създаването на други радиоустройства, позволяващи практическо използване на радиовълните.

През лятото на 1911 г. на борда на крайцера "Надежда" започва да работи радиостанция, а на 1 май 1912 г. влиза в редовна експлоатация първата българска брегова радиостанция до село Франга, "която служи за приемане и предание на телеграми от странство и България". Впоследствие, радиото навлиза в масова употреба и в България, като става едно от основните средства за далекосъобщения.

Радиото продължава да бъде една от най-доверените, достъпни и обичани медии у нас. Честит празник!

Прочетете още