БГ Радио празнува рождения ден на Кирил Маричков на 30 октомври.

БГ Радио празнува рождения ден на Кирил Маричков на 30 октомври.
28 Октомври 2015

В неделя, 30 октомври, БГ Радио празнува рождения ден на Кирил Маричков със специална подборка от най-обичаните песни, изпяти от него, която ще звучи през целия празничен ден.

Легендарният "Щурец"  прави първите си стъпки на музикалното поприще с придобилата легендарен статус българска рок формация Бъндараците. Най-големите си успехи като музикант и изпълнител Кирил Маричков постига с „Щурците“. Групата е създадена през 1967 г., а името и? е избрано след конкурс в радио-предаване. Първоначално младите музиканти свирят кавър-версии или композиции на утвърдени естрадни композитори, но постепенно се ориентират към изграждането на собствено звучене, основано на авторски композиции, отличаващи се със стилово разнообразие — рокендрол, хард рок и прогресив рок. Кирил Маричков е фронтмен, басист, певец и основен композитор на своята група. В списъка на създадените от него песни са хитове като „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Клетва“, „Вълшебен цвят“, „По пътя“.

Щурците са един от съставите, наред с ФСБ, Сигнал и Ахат, които могат да претендират за титлата „най-влиятелна българска рок група на 20 век“.

С преустановяването на активната творческа и концертна дейност на Щурците, Кирил Маричков се отдава на солови проекти и обществени ангажименти. Първият му самостоятелен опит е саундтракът на култовия филм „Вчера“, включващ песента „Клетва“. По-късно издава два солови албума („Зодия Щурец“ и „Искам да кажа“), в записите на които участват както гост музиканти, така и останалите членове на Щурците.

Прочетете още